Yenilenen EN 388 Neler İçeriyor?

Yenilenen EN 388 Neler İçeriyor?

EN 388 Standardının Yeni Versiyonu Nasıl?

 

Kesilme, yırtılma, delinme ve aşınma olarak sıralanabilecek mekanik tehlikelere karşı koruyan eldivenleri ilgilendiren Avrupa standardı olan EN 388, yenilendi. Özellikle koruyucu iş eldiveni kullandırmakla yükümlü işverenlerin, standardın yeni hali ile ilgili bilgi sahibi olması önemli.

EN 388 Yeni Standartta 2016 güncellemesiyle, test yöntemlerinde birtakım değişiklikler yapıldı ve sisteme yeni bir test türü eklendi. Gelin, değişiklikleri ayrıntılarıyla inceleyelim.

 

Darbe Testi Eklendi

 

Çarpmaya karşı koruma sağlayan eldivenlere artık, darbe koruma testi uygulanacak. Test, çarpmaya karşı koruma amacı taşımayan ürünler için geçerli değil.

Test sonuçları P, F ve X harfleriyle belirtiliyor. P, ürünün testten başarıyla geçtiğini, F, test sonucunun başarısız olduğunu, X ise ürünün darbe testinden geçemediğini ifade etmekte.

 

Kesilme Testinin Yeni Versiyonu Nasıl?

 

Coup Testi olarak isimlendirilen kesilme testinde kesilme direnci, 5 Newton’luk bir basınç altında eldivenin ileri ve geri hareket ile kaç tur sonunda kesildiği gözlenerek saptanır. Kullanılan bıçağın, yüksek oranda cam ve çelik içeren iplikleri test ederken körelmesi, yöntemin açmazı olarak karşımıza çıkıyor. Bu açmaz, test sonuçlarının güvenilirliğine zarar verdiği için Coup testine ek olarak, TDM- 100 testi adı verilen yeni bir test yöntemi sisteme eklendi.

Buna göre, eldivenin üretiminde kullanılan materyal bıçağı köreltirse, bu test referans olarak alınacaktır. Bıçakta bozulma söz konusu olmadığında, TDM- 100 Testi uygulaması ve sonuçların belirtilmesi tercihe bağlıdır.

TDM- 100 Testi, düz bir bıçak, ağırlıklar ile TDM makinesi kullanılarak gerçekleştirilir. Test sırasında eldiven, iletken bir şerit üzerindeyken TDM- 100 makinesine yerleştirilmekte, ağırlıklar da makinedeyken bıçak, kumaşın üzerinde beş kez geçmektedir. Bu işlem üç farklı bıçakla tekrarlanır.

TDM- 100 testi sonuçları A, B, C, D, E ve F harfleriyle ifade edilir. F, maksimum seviyedeki kesilme direncini belirtir.

 

Peki, Ya Aşınma Testi?

 

EN 388 Yeni Standart, aşınma testinin uygulanmasını mümkün kılan araçlarda da değişimi gündeme getirdi.

Yapılan güncellemeyle, aşınma testlerinde kullanılan zımpara kâğıdının türü değiştirildi. Daha önce kullanılan Oakey Grade F2 100 Grit kâğıdın yerini şimdi, Klingspor PL31B 180 Grit zımpara kâğıdı almaktadır.

Bu yeni kâğıt türü, önceki kâğıtla test edilen ürünlerin aşınma direnç değerlerini değiştirebilir.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.