İşitme Koruyucu Donanımlar Nelerdir?

İşitme Koruyucu Donanımlar Nelerdir?

Öncelik Gürültüsüz Ortam Oluşturmak Olmalı

 

İşverenin, çalışanların işitme sağlığını korumak için öncelik vermesi gereken konu, iş ortamını gürültüsüz hale getirmektir. İşitme sağlığını olumsuz şekilde etkileyecek kadar gürültünün ortaya çıkmasını önleyen ileri teknoloji ürünleri ve sistemlerinin kullanılması gibi çeşitli tedbirler alınmalı.

 

Hangi Durumlarda Kulak Koruyucuya Gereksinim Var?

 

İş ortamında işitme sağlığını bozacak kadar gürültünün ortaya çıkması engellenemiyorsa devreye, İşitme Koruyucu Donanımlar girecektir.

İlgili yönetmeliğe göre ortamdaki gürültü değeri 80 db (A) değerine ulaştığında işitme koruyucu donanım hazır bulundurulmalı. Gürültü 85 db (A) değerindeyse işitme koruyucu ürünlerin kullanılması zorunludur.

 

İşitme Koruyucu Seçerken…

 

Hangi işitme koruyucu ürünlerin kullanılacağına karar vermeden önce ortamdaki gürültü seviyesi doğru şekilde tespit edilmiş olmalı. Bu, hangi SNR değerindeki ürünlerin seçileceğini belirleyecektir.

ISO 4869 standardına göre belirlenmiş değerlendirme sisteminin ölçüm birimi olan SNR (Signal to Noise Ratio) değeri, ticari laboratuarlarda yapılan testler sonucu belirlenir. Değer, desibel (db) cinsinden ifade edilir ve işitme koruyucu araçların gürültü azaltma oranlarını ifade eder.

Kulağa ulaşan gürültü seviyesinin 75 db düzeyine düşmesi, yeterli koruma sağlayacaktır. Cihaz seçerken ses seviyesini gereğinden fazla düşüren seçeneklerden kaçının. Bunlar, koruma sağlamak yerine, dış çevreyle iletişimi engelleyerek çeşitli tehlikeleri beraberinde getirecektir.

 

İşitme Koruyucu Çeşitleri Nelerdir?

 

Yeterli koruma, doğru ürünün seçilmesiyle mümkün. Doğru seçimde bulunmak, ürün çeşitlerinden haberdar olmayı da gerektiriyor. Peki, piyasada bulunan İşitme Koruyucu Donanımlar nelerdir?

Farklı ihtiyaçları karşılamak üzere geliştirilmiş işitme koruyucuları üç gruba ayırmak mümkün. Bunlar; kulaklıklar, kulak tıkaçları ve barete takılabilir kulaklıklardır.

 

Kulaklık

 

Kulaklıklar (manşon tipi kulak koruyucular), TS EN 352- 1 standardına tabidir. Bunlar, kafa bandının ucuna yerleştirilmiş yastıklı conta ve ses emici astar bölümlerden meydana gelir. Gürültü 100 db (A) seviyesine ulaştığında gürültünün kulak kepçesinden girişi de engellenmeli. O yüzden, kulak tıkaçları bu tip durumlar için yeterli gelmeyecek, manşonlu kulaklıkların kullanılması gerekecektir.

 

Kulak Tıkacı

 

Kulak tıkaçları TS EN 352- 2 standardına tabidir. Bunlar, kulak kanalına yerleştirilerek kullanılır. Bazı ürün çeşitleri kafa bandının ya da kordonun ucuna takılabilmektedir.

 

Barete Takılabilir Kulaklık

 

Barete entegre kulaklıklar TS EN 352- 3 standardına tabidir. Bunlar barete monte edildikleri için, baretin ve kulaklığın ayrı kullanılmasına kıyasla daha üstün güvenlik sunabilirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.