İş Çizmeleri Hangi Standartlara Tabi?

İş Çizmeleri Hangi Standartlara Tabi?

Standartlara Uygunluk Gerçek Güvenlik Sağlar

 

Ayak güvenliğinin yüksek seviyede sağlanması, ayak giyeceklerinin standartlara uygun olmasıyla mümkün.

Peki, İş Çizmesi Standartları ve etikette yer alan kısaltmaların anlamları neler?

 

İş Çizmelerinde Standartlar ve Kısaltmaların Açıklamaları

 

Gerçek anlamıyla güvenlik sağlayacak ürün, ihtiyaçları gerçekten karşılayabilecek üründür. Bu noktada, kendi ihtiyaçlarınızı doğru şekilde saptamanız önemli. Her iş ortamı, kendinde özgü riskler içerir. İş ortamı için yapılacak kapsamlı ve gerçekçi bir risk analizi, ne tür iş çizmelerinin sizin için en uygunu olduğunu ortaya koyacaktır.

Risk analizi yaparak gereksinimlerinizi belirledikten sonra, iyi bir piyasa araştırmasıyla doğru ürünü seçme çalışması gündeme geliyor. Doğru ürün, ilgili iş ortamına özgü riskleri ortadan kaldıran, belirli standartlara ve yasal mevzuata uygun üründür.

İş çizmelerinde CE etiketi, varlığını gözetmeniz gereken unsurlardan biri. CE, amacına uygun kullanım halinde ürünün, insan can güvenliğine ve genel olarak doğaya zarar vermeyeceğini, yani güvenilir olduğunu gösterir.

Ürün sertifikaları, TSE gibi Avrupa Birliği tarafından onaylanmış kurumlardan alınmış olmalı. Sertifikalarda ürünün tüm özellikleri belirtilmeli. Her ürün grubu farklı bir sertifikaya sahip olmalı.

Etiket üzerinde çeşitli kısaltmalar yer alacaktır. Bunların anlamları hakkında bilgi edinmeyi önemseyin. Belli başlı kısaltmalar ve anlamları şu şekildedir:

A: Anti statik ayakkabı

C: İletken ayakkabı

CI: Soğuğa karşı yalıtım

P: Çelik ara taban

FO: Yağa dayanıklı taban

SRA: Seramik yüzeylerde kayma direnci

SRB: Çelik yüzey üzerinde kayma direnci

PU: Poliüretan

TPU: Termo poliüretan

İş güvenliği çizmelerinde EN ISO 20347, EN ISO 20345, TS EN ISO 13287, TS EN ISO 50321, TS EN 12568, TS EN 20344 standartları gözetilmeli. Bunlar, yüksek performanslı materyallerden üretilmiş ürünlere ait İş Çizmesi Standartlarıdır.

TS EN ISO 13287, kişisel koruyucu donanımlarda kayma direncini ölçen test metodunu içerir,

TS EN ISO 50321, elektriksel yalıtımlı ayakkabı ve çizmeler için test metotlarını içerir. Bu ayak giyecekleri, alçak gerilim tesislerinde kullanılır.

TS EN 12568, çizme burnundaki direnç özelliklerini ilgilendiren test metodunu kapsar,

TS EN 20344, ayak koruyucu darbe direnci ile ayağın üst kısmını koruyucu 100 ve 200 joule direnç test metodunu kapsar.

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.